Your guide to clipless cycling shoes

Mitkä ovat klossien kanssa käytettävät kengät?

Klossien kanssa käytettävät kengät – jotka kiinnitetään suoraan polkimiin – vaativat hieman totuttelua mutta tarjoavat paljon etuja. Ne auttavat sinua hyödyntämään voimasi mahdollisimman tehokkaasti, jolloin sitä menee vähemmän hukkaan. Klossikenkien jäykät pohjat auttavat varmistamaan, että jaloillasi tuotettu energia siirtyy suoraan polkupyörän liikuttamiseen. Pystyt myös käyttämään hyödyksi koko poljinliikkeen – myös ylöspäin suuntautuvan – koska jalkasi ovat kiinni polkimissa. Kun olet kiinnittänyt kenkäsi polkimiin, pystyt hallitsemaan pyörääsi paremmin ja jalkasi pysyvät polkimilla optimaalisessa asennossa. Tällä tavoin voit nauttia pyöräilystä tai keskittyä kovaan harjoitteluun ilman tarvetta jalkojen asennon korjaamiseen aina muutaman polkaisun välein.

Miten klossien kanssa käytettävät pyöräilykengät toimivat?

On tärkeää ymmärtää, kuinka pyöräilykengät ja polkimet toimivat yhdessä, jotta et päädy ostamaan vääriä osia. Kaikissa klossijärjestelmissä on kolme pääosaa: kengänpohja, klossi ja poljin. Klossikenkien pohjissa on tietynlainen reikäkuvio, joka sopii tietynlaisiin klosseihin – tavallisesti kaksi- tai kolmipulttisiin klosseihin. Lukkopolkimet on suunniteltu yhteensopiviksi toisen tällaisen reikäkuvion kanssa. On tärkeää varmistaa, että kaikissa osissa on sama kuvio – kaksi- tai kolmipulttinen – tai ne eivät sovi toisiinsa.

Klossi- ja poljintyypit

Useimmissa lukkopolkimissa ja niille tarkoitetuissa klossikengissä on joko kaksi- tai kolmipulttinen kiinnitysjärjestelmä, joka käyttää kuusiokolopultteja kenkien kiinnittämiseen polkimiin. Muista että niin kenkien, klossien kuin polkimien on käytettävä samaa järjestelmää ja samaa kiinnitysreikäkuviota, jotta ne sopivat toisiinsa.

Kaksipulttinen järjestelmä

Tämä järjestelmä tunnetaan myös nimellä SPD, joka tulee sanoista Shimano Pedaling Dynamics. Kaksipulttisissa kengissä klossit uppoavat kengän pohjaan, mikä tekee kävelystä ja kenkien käytöstä maastossa helpompaa. Klossit on tehty metallista, joten ne kestävät pitkään. Jos kuulet jonkun puhuvan maastopyörän klosseista, hän tarkoittaa todennäköisesti kaksipulttisia klosseja. Sinulla on myös mahdollisuus ostaa kaksipuoliset, kaksipulttiset polkimet, mikä tekee kenkien kiinnittämisestä vielä helpompaa. Kaksipulttisia järjestelmiä käytetään kaikenlaisessa ajamisessa aina työmatkapyöräilystä maasto-, retki-, gravel- ja cyclocross-pyöräilyyn.

Katso kuinka kiinnitys tehdään

Kolmipulttinen järjestelmä

Kolmipulttisissa maantiepyöräilykengissä klossit jäävät pohjan ulkopuolelle, mikä tekee niillä kävelystä vaikeampaa. Klossit on tehty muovista, joten ne myös vaativat vaihtamista useammin. Klossin leveämpi rakenne mahdollistaa kuitenkin paremman voimansiirron ja jakaa paineen tehokkaammin koko jalkapohjan leveydelle, mikä vähentää hankauspisteiden syntymistä. Kolmipulttisia järjestelmiä käytetään enimmäkseen maantiepyöräilyssä.

Katso kuinka kiinnitys tehdään

Vinkkejä pyöräilyn aloittamiseen lukkopolkimilla

Lukkopoljinten ja klossikenkien käytön opettelu vaatii harjoitusta, ja on normaalia että se voi hieman hermostuttaa. Useimmat ajajat ovat huolissaan siitä että he kaatuvat nolosti. Jos asiasta kuitenkin kysyy eri ihmisiltä, kaikilla lukkopolkimia käyttävillä on kaatumistarina – jopa ammattilaisilla. Useimmat kaatumiset tapahtuvat hitaassa nopeudessa, yleensä stop-merkin kohdalle, liikennevaloihin tai suojatietä ennen pysähtyessä. Tässä on muutamia keinoja, joiden avulla voit nauttia lukkopolkimien hyödyistä menestyksekkäästi ja mahdollisimman vähin kaatumisin. Ja jos käy niin että kaadut, muista että syytä häpeilyyn ei ole – kaikki kaatuvat!

• Anna pyöräliikkeen myyjän näyttää, kuinka kenkiä käytetään lukkopoljinten kanssa liikkeen paikallaan pysyvällä pyörällä.
• Harjoittele kenkien kiinnittämistä polkimiin nurmikolla, jolloin mahdollisesta kaatumisesta on vähemmän haittaa.
• Irrota kenkäsi polkimesta ennen kuin pysähdyt – voit edelleen lepuuttaa jalkaasi polkimella. Näin voit välttää mahdollisuuden, ettet saa kierrettyä kenkääsi irti, kun vauhtisi hidastuu ja tasapainon säilyttäminen muuttuu vaikeammaksi.
• Muista kiertää kenkääsi sivulle! Useimmissa lukkopoljinjärjestelmissä kenkä ei irtoa polkimesta niin kuin avopolkimessa, kun nostat kenkää suoraan ylöspäin.
• Älä murehdi, jos kengän kiinnittäminen polkimeen tuntuu vaikealta lähtiessäsi liikkeelle. Kiihdytä nopeuteen, jossa säilytät hyvin tasapainosi, pidä polkimia paikoillaan ja kiinnitä irti oleva kenkäsi rauhassa polkimeen.

Miten kengän irrottamista polkimesta säädetään?

Vapaaliikkeellä tarkoitetaan klossien mahdollistamaa kengän sivuttaisliikettä kengän ollessa kiinnitettynä lukkopolkimeen. Pientä vapaaliikettä pidetään yleensä hyvänä. Se auttaa vähentämään mahdollisia polvivammoja antamalla jalalle mahdollisuuden liikkua luonnollisesti poljinliikkeen aikana verrattuna siihen että se olisi lukittuna yhteen kohtaan. Tämä voi korjata klossien ja polkimien pienten kohdistusvirheiden vaikutukset.

Vapaaliike määritetään asteina ja valmistajat käyttävät usein tiettyjä värejä osoittamaan klossiensa mahdollistamaa vapaaliikettä. Vapaaliike on useimmiten maantiepyöräilykenkien klossien ominaisuus, mutta myös jotkin maastopyöräilykenkien klossit tarjoavat mahdollisuuden siihen. Useimmat ajajat pitävät 4–9 asteen vapaaliikkeestä, mutta jotkut haluavat kengän pysyvän paikallaan – ilman vapaaliikettä ja sivuttaisliikemahdollisuutta – koska se mahdollistaa hieman tehokkaamman voimansiirron.

Miten kengän irrottamista polkimesta säädetään?

Poljinkireys vaikuttaa siihen, kuinka helppoa tai vaikeaa kengän kiinnittäminen polkimeen tai siitä irrottaminen on. Voit säätää kireyttä erikoisruuveista, jotka sijaitsevat yleensä polkimen alapuolella. Pienempi kireys on hyödyksi lukkopolkimiin totuttelussa, koska sen avulla jalkojen kiertäminen irti on helpompaa. Liian pieni kireys voi kuitenkin saada jalat irtoamaan vahingossa, mikä tekee tyhjäksi lukkopolkimien käytön hyödyt.

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Eniten myydyt sisäpyöräilykengät

Hae tuotekategorian mukaan