De beste fietsband kiezen

Een set goede banden kan echt het verschil maken en zal het rijplezier vergroten en je fiets beter maken. In dit overzicht vind je de basisprincipes van fietsbanden, waaronder de bandenmaten, de constructie en hoe je kunt zien wanneer je aan nieuwe banden toe bent. Het is een uitstekend beginpunt om je te helpen bij het vinden van de beste fietsband voor elke situatie.

Wat zijn fietsbanden?

Fietsbanden zijn die rubberen dingen met een profiel die om je wiel worden gemonteerd. Ze vormen de verbinding tussen je fiets en de ondergrond en leveren een grote bijdrage aan je fietsplezier.

Als je bijvoorbeeld een band hebt die te zacht is voor de ondergrond, dan heb je niet genoeg grip en tractie. En andersom kan een band met teveel profiel de snelheid eruit halen.

Kijk naar je banden zoals je naar je fiets kijkt: Je gaat niet met een racefiets door het bos rijden vol met stenen, wortels en los zand. Hetzelfde geldt voor je banden - je wilt niet op een racefiets rijden voorzien van mountainbikebanden met grove noppen en een grote rolweerstand.

Je kunt vrijwel overal met een fiets rijden, en daarom kun je kiezen uit banden voor elk soort terrein en allerlei verschillende omstandigheden - van mooi glad asfalt tot supermodderige mountainbiketrails.

Welke soorten fietsbanden zijn er?

De meeste fietsen hebben binnenbanden die met lucht moeten worden gevuld. Voor de meeste fietsers is dit dan ook de eerste keus als ze hun banden moeten vervangen. Sommige banden in het hogere segment zijn geschikt voor tubeless gebruik, zodat je geen aparte binnenband meer nodig hebt. Je kunt ze dan tubeless gebruiken door ze te monteren op Tubeless Ready wielen en het juiste dichtmiddel te gebruiken. Op deze manier kun je de prestaties verbeteren. Er zijn ook tubes voor professionele wielrenners met een binnenband die is vastgemaakt aan de buitenband.

Draadbanden

De meeste fietsbanden zijn draadbanden. Dat geldt voor vrijwel alle stads-, hybride en kinderfietsen.

Bekijk draadbanden

Tubeless fietsbanden

Als je over geschikte wielen beschikt, heb je met tubeless banden vrijwel nooit meer een lekke band. Je rijdt dan namelijk niet meer met een aparte binnenband, maar met een vloeibaar dichtmiddel waarmee eventuele lekken worden gerepareerd. Zo kun je blijven doorrijden, zelf als een stuk glas of een doorn de band doorboort.

Bekijk tubeless banden

Tubes

Tubes zijn een combinatie van een binnen- en een buitenband. De band wordt met een speciale lijm op de velg geplakt. Deze banden worden minder vaak gebruikt, en eigenlijk alleen door professionele wielrenners. Je hebt er namelijk een speciaal wiel voor nodig en je moet ook precies weten hoe je ze moet monteren.

Bekijk tubebanden

Buitenband versus binnenband

De buitenband is zichtbaar om het wiel. De binnenband zit in de buitenband en bevat lucht. Bij een lekke band moet je eerst kijken of er een snee in de buitenband zit en of je die ook moet vervangen. Anders hoef je alleen de binnenband te vervangen. Onderzoek ook de oorzaak van de lekke band. Zoek naar spijkers of glassplinters en verwijder die uit de buitenband voordat je de binnenband vervangt. Anders heb je zo weer een lekke band!

Welke maat buitenband heb ik nodig?

Er zijn banden in vele maten en breedtes. Als je een band wilt vervangen, kun je het best kijken wat er op de zijkant van de band staat. Zoek de getallen op de zijkant - meestal zijn het twee cijfers met een ’x’ ertussen, bijvoorbeeld 700 x 23 of 29 x 2.3. Het eerste getal verwijst naar de diameter van de band en het tweede naar de breedte gemeten in millimeters of inches.

Over het algemeen hebben mountainbikebanden een diameter van 26˝, 27.5˝ (ook wel 650b genoemd), of 29˝, terwijl racebanden meestal 700c zijn. Als je kiest voor een bredere band dan je huidige band, moet je controleren of je frame en vork voldoende ruimte daarvoor bieden.

Welke maat binnenband heb ik nodig?

Ook moet je een binnenband kiezen met het juiste ventiel. Je kunt kiezen uit Schrader-, Presta- of Dunlop-ventielen. Ventielen hebben ook verschillende lengtes voor verschillende velghoogten. Zo heb je voor hoge aerodynamische racewielen vaak langere ventielen nodig, anders past het ventiel niet door de velg en kun je de band niet oppompen.

Bandenspanning

De bandenspanning is van grote invloed op de prestaties van een band. Op de zijkant van een fietsband staat de aanbevolen druk in PSI (pounds per square inch). Het kan worden aangegeven met een boven- en onderwaarde of alleen met een maximum of minimum spanning. De ideale bandenspanning is voor een groot deel afhankelijk van het type en de maat van de band. We kunnen dan ook geen universele aanbeveling voor de bandenspanning aangeven.

De bandenspanning voor mountainbikebanden en racebanden zijn heel verschillend. Een mountainbikeband heeft veel meer volume en hoeft dus minder hard te worden opgepompt dan een raceband, die veel minder volume heeft en dus meer spanning nodig heeft.

Aanbevolen bandenspanning voor Bontrager-banden

Wanneer moet je een fietsband vervangen?

Sommige banden beschikken over slijtagemarkeringen. Als het profiel versleten is tot aan die markering, weet je dat je de band moet vervangen. Bij banden die deze markering niet hebben, moet je kijken naar de slijtage van het profiel of dat de noppen zijn afgesleten. Let met name op of de draden van het karkas niet door het rubber heen komt of dat het rubber vergaan is (droog, verkleurd, gescheurd).

Voordat je gaat fietsen moet je ervoor zorgen dat de banden voldoende zijn opgepompt. Rubber is van nature enigszins poreus en daardoor zal de bandenspanning langzaam afnemen. Rijden met een onjuiste bandenspanning zal leiden tot snellere slijtage.

Protip: Controleer regelmatig de bandenspanning en pomp de banden op met een vloerpomp. Het controleren van de bandenspanning en het oppompen van de banden kun je snel en eenvoudig doen. Je zult veel meer plezier aan je fietstocht beleven!

Welk type buitenband en binnenband moet ik kopen?

Mountainbikebanden

Mountainbikebanden zijn special ontworpen voor offroad-gebruik. Ze zijn gemaakt van stevige materialen en hebben een profiel voor zoveel mogelijk tractie op de trails.

Racebanden

Racebanden hebben een glad profiel waardoor ze gemakkelijk en soepel over asfalt rollen. Ze zijn zo ontworpen dat ze licht en snel zijn, maar toch voldoende tractie bieden.

Fietsbanden voor hybride gebruik en woon-werkverkeer

Banden voor hybride gebruik en woon-werkverkeer zijn zo ontworpen dat ze soepel rollen, maar toch voldoende tractie bieden. Ze zijn veelzijdig, duurzaam en worden geleverd met verschillende profielen. Er zijn banden voor alle soorten gebruik, van rijden in de stad tot eenvoudige trails.

Kinderfietsbanden

Banden voor kinderfietsen hebben speciale maten zodat ze op de kleinere wielen kunnen worden gemonteerd.

Wat is rolweerstand en waarom is het belangrijk?

De rolweerstand geeft aan hoe snel banden rollen over een bepaalde ondergrond. De rubbersamenstelling van je band en het profiel bepalen voor een groot deel hoe snel een band rolt. Als je op zoek bent naar nieuwe banden, begin dan met een band met het juiste profiel voor de omstandigheden waaronder je het vaakst rijdt. Dan heb je het juiste profiel om voldoende tractie te hebben, maar niet teveel profiel waardoor je langzamer gaat.

Hoe weet je of je banden de juiste rolweerstand hebben? Door ermee te fietsen! Als je een band kiest met teveel profiel, zul je merken dat je langzamer gaat. Als je een band kiest met te weinig profiel, zul je merken dat je onvoldoende grip en tractie hebt, met name in bochten en op ongelijke ondergrond. Natuurlijk kunnen ze je bij je plaatselijke fietsenwinkel helpen om de juiste banden te kiezen, zodat je geen tijd en geld hoeft te verspillen aan uitproberen.

Vind je plaatselijke dealer

Constructie van een fietsband

Hoewel banden eruitzien als een eenvoudig stuk rubber, zijn het eigenlijk zeer complexe technologische wondertjes. Ze worden gemaakt met speciale karkassen, rubbersamenstellingen, profielen en zelfs technologieën om lekke banden te voorkomen. Ze zijn gemaakt voor jouw fietsplezier.

Meer informatie over de constructie van een fietsband

Speciaal voor jou gemaakt

Bontrager gaat prat op zijn kwaliteit, innovatieve onderdelen en slimme accessoires die compromisloos op de rijder zijn afgestemd. Of je nu op zoek bent naar een vervangend onderdeel, een betere afmontage of een nieuw paar wielen, elk Bontrager-product is gemaakt om je volgende rit beter te maken dan de vorige.

Vertrouw op je eigen oordeel

Mocht je om een of andere reden niet tevreden zijn met je Bontrager-product, breng het dan binnen 30 dagen samen met de originele aankoopbon terug naar de winkel om het product om te ruilen of om je geld terug te krijgen. Zie het maar als een 30-dagen testrit.

Meer informatie

Gerelateerde artikelen

Dertig dagen garantie

Bevallen ze niet, dan mogen ze worden omgeruild.

Meer informatie

De basis van bandenonderhoud

Alles wat je wit weten over banden, alles wat je nodig hebt om op pad te gaan.

Meer informatie