Fersk på elsykkelfronten? Vi har alle svarene. – Trek Bikes

Vi er dine elsykkel-eksperter

Det kan føles skummelt å skulle begi seg inn i elsykkelverdenen. Det er så mange forskjellige motorer, batterier og typer teknologi at til og med vi må innrømme at det kan være forvirrende. Men med fem tiår med utviklingserfaring under beltet er vi lommekjent med hvordan elsykler konstrueres og fungerer. Her skal vi svare på alle spørsmålene dine, som hva en elsykkel er og hvordan elsykler fungerer, og gi deg innsikt i teknologien bak og hva du bør vite før du setter deg på setet, slik at du kan basere deg på kunnskap og finne den beste elsykkelen for deg. 

Det er på tide å kjøpe elsykkel

Lei av å gjøre ærender med bil? Lengter du etter vind i håret, men så blir du motløs av motbakker? Lyst til å øke farten og sykle enda lenger? Ta det helt med ro – elsykler er redningen.

Hva er en elektrisk sykkel?

Elektriske sykler (kalles også elsykler og sykler med elektrisk assistanse) gir deg mer kraft i tråkket ved hjelp av et elektrisk motorsystem. Det finnes mange typer elsykler, men felles for alle er at de har en motor og et batteri som hjelper deg med å bevege sykkelen. De fleste har en fjernkontroll eller kontroller som du bruker for å velge hvor mye kraft du får fra systemet, og til å skru det av og på.

Anatomien til en elektrisk sykkel

1. Ramme

Utgangspunktet for alle elsykler en ramme med lignende egenskaper og funksjoner som rammen på elsykkelens motorløse motstykke. Elsykkelrammer er vanligvis utformet litt annerledes enn vanlige sykkelrammer for å optimalisere plasseringen av batteri og motor. 

2. Motor

Det er motoren på elsykkelen din som huser delene og mekanismene som gir deg en boost når du tråkker. På linje med bilmotorer kan noen elsykkelmotorer være kraftigere, lettere eller mer effektive enn andre. Det er mange merker som tilbyr elsykkelmotorer, men de fleste elsykler er utstyrt med en av to vanlige motortyper: midtmontert eller navmotor.

Midtmontert

Midtmonterte motorer sitter midt på sykkelen, i området mellom pedalene. De finnes i mange varianter med forskjellig kapasitet, og gir et stabilt tyngdepunkt og jevn assistanse som føles mer naturlig når du tråkker.

Navmotor

Navmotorer er bygd inn i bakhjulets nav, i nærheten av der sykkelens bakgir sitter. De er generelt rimeligere og lettere enn midtmonterte motorer, noe som gjør det enkelt å finne en du har råd til og hive seg på sykkelen og sykle.

3. Batteri

Alle elsykkelmotorer er batteridrevet. Men batterier varierer veldig i størrelse, form, plassering og effekt. Hvor mange wattimer et batteri yter, har en direkte innvirkning på hvor raskt og langt du kan sykle med assistanse.

4. Kontrolleren

Kontrolleren er grensesnittet ditt mot elsykkelsystemet. Den har knapper som gjør det mulig å slå systemet på og av, endre assistansemodus eller veksle mellom funksjoner på skjermen. Avhengig av elsykkelsystemet kan du ha flere funksjoner, som visning av batteristatus, styring av lykter, visning av ytelsesdata, og du kan ha et integrert display. 

5. Display

Displayet ditt er som elsykkelens dashbord. Det er standard at displayet viser batteristatus og den valgte modusen, men mange har tilleggsfunksjoner som speedometer, ytelsesmålinger, aktivitetssporing og ruteplanlegging. Displayet kan være en integrert del av kontrolleren eller en egen enhet, eller så kan det være smarttelefonen din som er displayet.  

Bosch Flow-appen

eBike Flow-appen er fullt integrert i smartsystemet til sykkelen din, slik at du kan registrere ruten, tilpasse kjøremodus og oppdatere elsykkelen trådløst.

Trek Central-appen

Få full kontroll over innstillingene dine og dra nytte av enda lengre rekkevidde, plott inn din perfekte rute, følg med på statistikk og mye mer med Trek Central-app.

Vi tar for oss teknologien og begreper

Prat om elsykler kan høres litt gresk ut. Vi skal forklare noen grunnleggende begreper som man ofte hører i forbindelse med elsykler, og kanskje lade opp trygghetsbatteriet ditt både på og av sykkelen.

1. Dreiemoment

Dreiemoment er kraften som skaper rotasjon i en elektrisk sykkelmotor og beveger deg fremover. Sykler med høyere dreiemoment yter større mengder øyeblikkelig kraft, mens sykler med lavere dreiemoment yter mindre øyeblikkelig kraft. Det maksimale dreiemomentet en elsykkelmotor er i stand til å levere, måles i newtonmeter (Nm).

Det kan være fristende å tenke at mer er bedre, men det er mer nyansert enn som så. Elsykler med høyt dreiemoment er topp når man skal opp bratte bakker eller vil akselerere fort, men gir ikke en like naturlig og jevn fremdrift som elsykler med lavere dreiemoment. Det er lurt å vurdere hvordan du vil bruke elsykkelen og hvor jevn eller kraftig assistanse du vil ha, og ikke bare velge elsykkelen med størst motor og høyest dreiemoment. Det finnes ingen bestemt definisjon, men man kan si at en sykkel har lavt dreiemoment når det ligger under 50 Nm og høyt dreiemoment når det ligger over 65 Nm.

2. Effekt

Kraft er det som får elsykkelmotoren til å bevege seg og holder den i gang. Vitenskapelig uttrykt er det en elektromotorisk kraft som gir elsykkelen din fremdrift. Elektrisk kraft måles i watt (forkortet W), som er et uttrykk for overført elektrisk energi per tidsenhet, eller effekt. Motoren på en elsykkel kan maksimalt yte 250 W hvis den skal klassifiseres som sykkel.

3. Batterikapasitet

For å regne ut batterikapasiteten, eller hvor mye strøm et batteri kan lagre, må man gjøre noen utregninger med forskjellige måleenheter. Når vi ganger amperetimer (et mål på elektrisk kapasitet) med volt (spenningen som presser strømmen gjennom systemet) får vi wattimer (forkortet Wh). Wattimer er et uttrykk for batteriets maksimale kapasitet og hvor lenge det kan fungere før det går tom for strøm.

Jo større batterikapasitet en elsykkel har, jo mer og lenger kan du sykle, men elsykkelbatterier med høy kapasitet er også større og tyngre enn batterier med lav kapasitet.

4. Ladesykluser

Det er med elsykkelbatterier som med andre oppladbare batterier: Det er begrenset hvor mange ganger de kan lades helt opp og tømmes før de må skiftes ut. Levetiden til elsykkelbatterier uttrykkes i ladesykluser, der én syklus er at batteriet lades og tømmes én gang. De fleste elsykkelbatterier holder i 800–1000 ladesykluser, noe som tilsvarer over 16000 kilometer med assistert sykling.

For å forlenge batteriets levetid bør du oppbevare det på et kjølig, tørt sted når det ikke er i bruk og følge med på serviceintervallene. Når batteriet ditt er ved veis ende, hjelper vi deg med å resirkulere det.

5. Rekkevidde

Rekkevidde er hvor langt elsykkelsystemet kan yte assistanse før batteriet går tomt. Mange faktorer påvirker elsykkelens totale assistanserekkevidde, som underlaget det sykles på, terreng, vind, hvordan du sykler, kroppsvekt og til og med dekktrykket. Noen elsykkelsystemer med smartteknologi tilbyr fremvisning av estimert rekkevidde i sanntid, slik at du kan følge med på hvor mye assistert sykling du har igjen før du er nødt til å lade, og på mange kan du også koble til et ekstra batteri for å forlenge rekkevidden og sykle enda lenger. 

Gå elektrisk, få belønning

Vil du spare penger på elsykkel? Utvalgte stater og byer tilbyr nå rabatter ved kjøp av ny elsykkel! Sjekk nedenfor om du er kvalifisert for rabatt.

Utforsk rabattprogrammer for elsykler

Hva er spesielt med Trek og Electra elsykler?

De elektriske systemene på elsykler fra Trek og Electra er tredjepartstestet for å overholde sentrale sikkerhetsforskrifter, inkludert den strenge UL 2849-standarden. Denne standarden er fastsatt av Underwriters Laboratories, en uavhengig organisasjon som utvikler sikkerhetsstandarder for en rekke bransjer.

Lær om UL-sikkerhet og -sertifisering

Det finnes en elsykkel for alle

Uansett om du vil ha en boost gjennom byen, oppover stien eller ute på landeveien, finnes det en elsykkel som er laget for den typen sykling du jakter på. Les mer om de ulike elsykkeltypene og hvilken som er den rette for deg.

Elektriske by- og treningssykler

By- og trenings-elsykler byr på en behagelig, oppreist sittestilling som føles trygg og gjør sykkelen lett å håndtere – perfekt til cruising i sykkelfelt, til kjappere pendling, og til å suse gjennom nabolaget.

Elektriske landeveissykler

Bukkestyre og en mer aerodynamisk sittestilling gjør elektriske landeveissykler til det perfekte valget for å få opp akselerasjonen og farten ute på landeveien.

Elektriske terrengsykler

Ta steinete motbakker på strak arm og la det være igjen litt på tanken til turen ned igjen med en elektrisk terrengsykkel. El-terrengsykler gir deg samme solide kapasitet som tradisjonelle terrengsykler, men med litt ekstra kraft som gjør livet lettere på lange turer og opp bratte bakker.

Q: What's the average lifespan of an e-bike?
A:
It depends on the electric bike, how often you service it, and how much you use it. Service is key to e-bike longevity. With software updates, regular maintenance, and support, your e-bike can stay on the road for a long time. Trek and Electra have a robust network of dealers who can service and support your electric bike. When you're buying an e-bike, always consider where you will service it to get the most lifespan out of it.

Q: What’s the difference between a Trek e-bike and other brands?
A:
Trek and Electra only make high quality electric bikes that are designed to deliver on performance, are built with quality e-systems like Bosch, TQ, and Hyena, and are compliant to UL 2849 standards for safe charging and storage. Plus, our e-bike motors and batteries are warrantied for two years, and our Trek bike frames are warrantied for life. Better yet, you have 30 days to fall in love with your e-bike. If you decide it’s not for you, we’ll take it back.

Why Trek e-bikes are a good investment

Q: Are electric bikes worth buying?
A:
Yes! E-bikes allow you to ride farther and explore more. Whether you are looking to ride to work, keep up on the group ride, climb those steep hills, or just have fun — e-bikes are the answer. Don't just take our word for it, check out our e-bike reviews to see why our customers love riding their electric bikes every day.

Q: Is it hard to pedal an e-bike?
A:
Not at all! E-bikes pedal just like a traditional bike and when you have your e-system on, they are even easier to pedal with an electric boost.

Q: Do you need insurance on an electric bike?
A:
Right now, e-bikes are classified with regular bicycles and do not require insurance. That said, always check your local state and city laws or reach out to your local Trek or Electra retailer for more information.