Pyöräilykypärän materiaalit, ominaisuudet ja istuvuus vaikuttavat suoraan mukavuuteen ja suorituskykyyn ajon aikana. Pyöräilykypärää etsiessä on tärkeää ottaa huomioon, mitkä tekijät ovat hyödyllisiä tai hyödyttömiä ajotarkoituksesi kannalta.
Kuori
Ulkokuori antaa kypärälle muodon. Ulkokuori on tehty yleensä ohuesta muovista tai esimerkiksi rullalautailukypärissä käytettävästä kovasta muovista. Kypärän takaosan kuoressa on usein heijastavia materiaaleja, jotka voivat parantaa näkyvyyttä.
Sovitusjärjestelmä
Sovitusjärjestelmä on hihnojen ja kiinnittimien muodostama kokonaisuus, joka kiristää kypärän mukavasti pään ympärille, yleensä takaraivolohkon yläpuolelta.
EPS-sisäosa
Useimpien kypärien sisäosa on täytetty usein solupolystyreenillä eli EPS:llä. Tämä suuritiheyksinen vaahtomuovi on suunniteltu vaimentamaan tietyntyyppisiä iskuja ja toimimaan pehmikkeenä, joka suojaa päätä tietyiltä vammoilta.
Leukahihna
Leukahihna pitää kypärän tiukalla, jolloin se ei pääse siirtymään törmäyksessä helposti pois pään päältä.
Hihnajakaja
Hihnajakajan auttaa leukahihnaa kulkemaan mukavasti korvien molemmin puolin.
Solki
Kypärän solki kiinnittää kypärän hihnat yhteen leuan alla.
Pyöräilykypärissä hyödynnettäviä teknologioita
Kun olemme alkaneet tieteen avulla ymmärtää paremmin, miten pyörimisliikkeessä ja lineaarisessa liikkeessä tapahtuvat iskut vaikuttavat aivoihimme, olemme saaneet tehtyä edistysaskeleita tietyiltä päävammoilta suojaavissa teknologioissa. Mips ja WaveCel ovat kaksi esimerkkiä eräissä Bontragerin kypärissä hyödynnetyistä uusista teknologioista, ja ne ovat harkitsemisen arvoisia uutta kypärää valitessasi.
Mips
Mips on lyhenne määritelmästä Multi-directional Impact Protection System (useasta suunnasta iskuilta suojaava järjestelmä). Mips Brain Protection System, eli aivoja suojaava Mips-järjestelmä, mahdollistaa pään liikkumisen kypärän sisällä, mikä voi vähentää haitallisen pyörimisliikkeen siirtymistä aivoihin.
WaveCel
WaveCel on kokoonpainuva solurakenne, jolla kypärän sisäpuoli on vuorattu. WaveCel on vallankumouksellinen Bontragerin oma kypäräteknologia, joka on suunniteltu vaimentamaan tietynlaisissa kypärään kohdistuvissa iskuissa syntyvää lineaarista energiaa ja pyörimisenergiaa. Kyseessä on Bontragerin oma teknologia, joka on mullistanut 30 vuotta käytössä olleet turvallisuusstandardit.
Pyöräilykypärien sovitusjärjestelmätyypit
Useimmissa nykyaikaisissa kypärien sovitusjärjestelmissä on säädin tai säätönuppi, jolla on helppo ja nopea säätää pyöräilykypärän istuvuutta yhdellä kädellä.
Boa®-järjestelmä
Tämä sovitusjärjestelmä käyttää säädintä ja nauhaa, joiden avulla istuvuutta voi säätää tarkasti ja superhelposti niin pyörän selässä kuin jalan kuljettaessa. Voit kiinnittää kypärän ja säätää sen istuvuutta helposti yhdellä kädellä. Kiristäminen tapahtuu kiertämällä säädintä oikealle. Löysääminen tapahtuu kiertämällä säädintä vasemmalle. Tätä sulkemisjärjestelmää käytetään tavallisesti kalliimman luokan pyöräilykypärissä.
Headmaster
Headmaster-sovitusjärjestelmää käytetään monien Bontragerin kypärien sisäpuolella. Sovitusjärjestelmän nostamiseksi tai laskemiseksi voidaan tehdä pieniä säätöjä kypärän sisällä. Riittää kun liu’utat järjestelmää sivulle ja joko nostat tai lasket sitä ankkuriosan eri asentoihin saadaksesi haluamasi istuvuuden. Kypärän takaosan nuppi mahdollistaa sisäpuolen hihnojen kiristämisen tai löysentämisen pään ympärysmitan mukaan.
Kypärän solkien toiminta
Kypärän soljet auttavat kypärää pysymään tukevasti päässäsi. Vaikka useimmissa kypärissä käytetään edelleen tavallisia solkia, Fidlockin kaltaiset uudemmat kiinnitysratkaisut ovat yleistymässä.
Fidlock-magneettisoljet
Hihnat kiinnitetään toisiinsa tuomalla kaksi solkiosaa yhteen, jolloin magneetit yhdistyvät ja solki menee kiinni. Avaaminen tapahtuu liu’uttamalla solkiosia sivuttain irti toisistaan.
Perinteiset soljet
Hihnat kiinnitetään toisiinsa liittämällä kaksi solkiosaa yhteen niin että kuuluu napsahdus. Avaaminen tapahtuu painamalla soljen kummallakin puolella olevia lukitusosia.
Kypärän hihnajakajien toiminta
Kypärän hihnajakajat auttavat varmistamaan, että hihnat pysyvät paikallaan eivätkä nouse korvien päälle. Joissain kypärissä on säädettävät hihnajakajat, jotka mahdollistavat hihnojen asettamisen mahdollisimman mukavalla tavalla, kun taas toisissa kypärissä käytetään yksinkertaisia, kiinteitä hihnoja.
LockDown-hihnajakajat
Avaa hihnajakaja vetämällä muovikielekkeestä. Nyt voit liikuttaa jakajaa ylös tai alas kypärän hihnoja pitkin ja asettaa sen mukavasti korvasi alapuolelle. Lukitus tapahtuu painamalla muovikieleke takaisin lukitusasentoon.
Kiinteät hihnajakajat / FlatLock-hihnajakajat
Näitä muovijakajia ei tarvitse säätää. Riittää kun vedät kypärän päähäsi.
Tarvitsetko varaosia?
Bontrager tarjoaa laajan valikoiman pyöräilykypärien varaosia, kuten hikipehmusteita, lippoja ja sovitusjärjestelmiä.