De materialen, kenmerken en pasvorm van een fietshelm hebben direct invloed op je comfortgevoel en prestatievermogen tijdens het fietsen. Als je op zoek bent naar een fietshelm, is het belangrijk om te kijken welke factoren voor jou en jouw rijstijl van belang zijn.
Buitenschaal
De buitenschaal geeft je helm zijn karakteristieke vorm. Zo’n schaal is meestal gemaakt van een dunne laag kunststof of het is een dikkere, harde schaal zoals bij een skateboard-helm. De buitenschaal is soms voorzien van reflecterende materialen op de achterzijde om de zichtbaarheid te vergroten.
Verstelsysteem
Het verstelsysteem bestaat uit een serie riempjes en spanners aan de achterzijde om de helm comfortabel rond je hoofd te klemmen.
EPS-binnenvoering
De binnenzijde van de meeste fietshelmen is gevuld met EPS, Expanded Polystyrene Foam. Dit hogedichtheidsschuim is in staat om bepaalde impactkrachten te absorberen en zodoende je hoofd te beschermen tegen letsel.
Kinband
De kinband houdt je helm strak op je hoofd zodat hij niet zo snel verschuift of van je hoofd schiet tijdens een valpartij.
Riemverdeler
De riemverdelers zorgen ervoor dat de kinband comfortabel rond je oren zit.
Sluitsysteem
Het sluitsysteem van de helm koppelt de helmriempjes aan elkaar onder je kin.
Moderne fietshelmtechnologie
Door wetenschappelijk onderzoek is er tegenwoordig meer bekend over hoe lineaire en rotatiekrachten bij een valpartij invloed hebben op onze hersenen. Door technologische vooruitgang kan daarom bepaald hoofdletsel beter worden voorkomen. Mips en WaveCel zijn twee van die nieuwere technologieën die op bepaalde Bontrager-helmen worden aangeboden en die de moeite waard zijn om te overwegen als je een nieuwe helm koopt.
Mips
Mips staat voor Multi-directional Impact Protection System. Door het Mips hersenbeschermingssysteem kan je hoofd enigszins draaien aan de binnenzijde van de helm waardoor schadelijke rotatiekrachten die anders op je hersenen zouden worden overgedragen, worden verminderd.
WaveCel
WaveCel is een comprimeerbare celstructuur aan de binnenzijde van de helm. WaveCel is een revolutionaire en exclusieve Bontrager-helmtechnologie die ontworpen is om lineaire en rotatie-energie te absorberen die ontstaat bij een bepaalde impact op een helm. Deze exclusieve helmtechnologie van Bontrager achterhaalt in één klap de veiligheidsnormen die de fietsindustrie al 30 jaar lang hanteert.
Verstelsystemen voor fietshelmen
De meeste verstelsystemen op moderne fietshelmen gebruiken een draai- of verstelknop waarmee je snel en gemakkelijk de pasvorm van je fietshelm met één hand kunt verstellen.
Het Boa®-systeem
Dit verstelsysteem werkt met een draaiknop en een kabelsysteem waarmee je zeer nauwkeurig en heel eenvoudig de pasvorm kunt afstellen, ook tijdens het fietsen. Je kunt gemakkelijk en met slechts één hand je helm afstellen. Om de pasvorm strakker te maken, draai je de knop naar rechts. Om de pasvorm te verruimen, draai je de knop naar links. Je treft dit systeem vaak aan op de duurdere fietshelmen.
Headmaster
Het Headmaster-systeem tref je aan in diverse Bontrager-helmen. Aan de binnenzijde van de helm kun je kleine aanpassingen doen om het verstelsysteem hoger of lager te zetten. Daarvoor schuif je het systeem naar opzij en zet het lager of hoger vast in het ankerpunt, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Met de knop aan de achterzijde van de helm kun je de banden aan de binnenzijde strakker of losser zetten om de helm aan te passen aan je hoofdomtrek.
Hoe werken helmsluitingen?
Sluitsystemen helpen je om je fietshelm stevig op je hoofd vast te zetten. Op de meeste fietshelmen vind je nog steeds de standaard gespsluitingen, maar nieuwere technologieën zoals Fidlock worden steeds populairder.
Fidlock magnetisch sluitsysteem
Om je helmriempjes aan elkaar te verbinden, hou je de twee uiteinden van de Fidlock-sluiting bij elkaar totdat de magneetjes aangrijpen en de sluiting automatisch vastklikt. Om de sluiting te openen, schuif je de twee uiteinden opzij.
Traditionele gespsluiting
Om je helmriempjes aan elkaar te verbinden moet je de twee delen van de gesp in elkaar schuiven totdat je een klik hoort. Om de gesp te openen druk je op de twee lipjes aan de buitenzijde van de gesp.
Hoe werken riemverdelers?
De riemverdelers zorgen ervoor dat de helmriempjes netjes op hun plek blijven en niet over je oren vallen. Sommige helmen hebben verstelbare riemverdelers zodat je zelf de comfortabelste riempositie kunt vinden. Andere helmen hebben eenvoudige, vaste riemverdelers.
LockDown riemverdelers
Maak de riemverdeler los door het plastic lipje omhoog te trekken. Nu kun je de verdelers langs de helmriempjes verschuiven totdat ze comfortabel onder je oren door lopen. Om de riemverdeler weer vast te zetten druk je het lipje terug in positie.
Vaste/flatlock riemverdelers
Deze kunststof riemverdelers hoeven niet versteld te worden. Je kunt gewoon de riempjes aantrekken.
Vervangende onderdelen nodig?
We bieden diverse vervangende onderdelen aan voor je fietshelm, inclusief pads, vizieren, verstelsystemen, enzovoort.